ARAN elementi – u skladu sa zdravljem

ARAN elementi – u skladu sa zdravljem

Da li ste razmišljali o kvalitetu vazduha u vašem domu i sta doprinosi njegovom narušavanju?

Nameštaj je deo svakog doma i on ima svoj miris koji potiče od materija kojima je tretiran – lepkovi, jake farbe i razni drugi premazi. Potrebno je je obratiti pažnju na sve te supstance koje udišemo dok u svom domu boravimo, a najvise tokom noći, dok spavamo.

Ako gradite dom, usred ste renoviranja ili razmišljate o preuređivanju, verovatno ste čuli za izraz „usklađen sa CARB 2“. To je najvisi standard u merenju emisije otrovnog formaldehida u kompozitnim drvenim materijalima.

Ukratko, to znači smanjenje „novog mirisa kuće“ iz vaših novih ormarića, podova, tepiha, boje ili nameštaja. Isparljiva organska jedinjenja koja se ispuštaju u vazduh ugrožavaju kvalitet vazduha u zatvorenom i mogu dovesti do svraba u očima, glavobolje i respiratornih problema.

Šta je formaldehid?

Formaldehid je bezbojni gas koji se prirodno javlja – miriše na kisele krastavce – i poznati ljudski kancerogen. Često se koristi kao konzervans u mrtvačnicama i medicinskim laboratorijama, kao dezinficijens i u smolama koje vežu kompozitne drvene materijale. Takođe se nalazi u niskim nivoima u prirodnom drvetu i može se osloboditi u životnu sredinu sagorevanjem fosilnih goriva i drveta ili otpadnim gasom.

Svi proizvodi koje nudi ARAN su od 2018 dobili ovaj certifikat, koji je samo jedan u nizu dokaza dugogodišnje posvećenosti očuvanju  životne sredine .

Tekst sa tehnickim informacijama preuzet sa stranice sajta www.europeancabinets.com