Korpa za otpatke u kuhinji

with Нема коментара

U svakoj kuhinji važan element za efikasno funkcionisanje je korpa za otpatke. Prilikom planiranja kuhinje ovo je bitan detalj koji će kasnije olakšati svakodnevno kuvanje, spremanje i odžravanje optimalne higijene u kuhinji.

Većina razvijenih zemalja koristi separacione korpe u kojima odvajaju otpad po kategorijama, ali kod nas se, uglavnom, još uvek koristi samo jedna jedina korpa za otpatke.

Glavno pitanje je, gde postaviti kantu? Jedna mogućnost je da slobono stoji na podu, druga varijanta je u kuhinjski element namenjen baš za to, a treća u element za sudoperu, ispod sifona gde obično ima mesta.

Za prvu varijantu se obično biraju zatvorene korpe, čiji se poklopac diže mehanizmom. Druge dve opcije, kada je korpa unutar elemenata, zahtevaju pažljivi odabir vrste kačenja i pozicioniranja same korpe.

Kao najpraktičnije su se pokazale one koje se otvaraju zajedno sa vratima elementa. Tako je obezbeđena higijena unutar samog elementa jer je poklopac spušten dokle god se vrata ne otvore.

Kada imamo element za sudoperu koji umesto vrata ima duboke fioke, tada se biraju kante koje moramo ručno otvoriti pre svake upotrebe.

Takođe, postoje nesto luksuznije varijante elemenata sa senzorom koji se aktiviraju kada približite stopalo sokli na određenom mestu, i element se sam otvara dozvoljavajući vam da ubacite smeće. Vrlo praktično kada su vam obe ruke zauzete.

Jos jedno interesantno rešenje za odlaganje otpadaka je korpa specijalno ugrađena u radnoj ploči. Okruglog je oblika i nešto manjih dimenzija, od higijenski optimalnog inoxa, veoma jednostavno se koristi. Kada zatreba samo se ukloni poklopac i otvara se prostor odmah tu, ispod površine na kojoj seckate i spremate hranu. Jednim potezom sve otpatke možete ukloniti za tili čas tako da sve ostane uredno i čisto.