Kuhinja u obliku slova U: savršeno funkcionalna i ergonomska

with Нема коментара

To je kuhinja u kojoj su elementi raspoređeni na tri zida koji su jedan do drugog. Pogodna je za srednje i velike prostore kvadratnog i pravougaonog oblika i omogućava najbolju dispoziciju tri glavne aktivnosti u kuhinji: čuvanje, pripremu i kuvanje hrane – takozvani radni trougao. Postoji više varijanti kod U kuhinje u zavisnosti od veličine i oblika samog prostora. 

 

Ako je prostor izuzetno veliki, elementi se mogu rasporediti na zidove, a u sredini postaviti kuhinjsko ostrvo ili sto sa stolicama. U slučaju da je prostor manji i nema mesta za trpezarijski sto, od jedne strane može se napraviti šank koji ujedno služi kao radna površina. To je najčešće onda kada je kuhinja povezana sa dnevnim boravkom (open space varijanta).

 

Kod ovakve organizacije kuhinje tri osnovne funkcije su obično raspoređene na tri različita zida. Sudopera je locirana na srednjem, pogotovo ako je tu prozor, a frižider i šporet su na bočnim zidovima, jedan nasuprot drugog. Prednost ove kuhinje je efikasnost u korišćenju i formiranje idealnog radnog trougla.
Da bi uopšte mogla da se formira U kuhinja, potrebno je da prostor u pogledu dimenzija zadovoljava određene uslove. Neophodno je da minimalni razmak između dva suprotna zida sa elementima bude dovoljno veliki da garantuje nesmetano otvaranje vrata svih elemenata. To podrazumeva da prolaz u sredini bude najmanje 1m.

Jedina zamerka kod U kuhinja je to što ima dva ugla koja su prilicno nepristupačna, ali korišćenjem savremenih mehanizama, ovaj problem se može lako premostiti.
Više o ovome