Osvetljenje u kuhinji

with Нема коментара

Jedan od važnijih elemenata kuhinje je osvetljenje, odnosno raspored i količina svetlosti, kako u prostoriji tako i na kuhinjskim elementima. Nekada su se svetiljke postavljale isključivo na plafon pa se javljao problem sa senkom koju je osoba stvarala na svom radnom prostoru i time otežano obavljala kuhinjske poslove. Ako nije slučaj da imamo prirodni izvor svetlosti u kuhinji ili ako kuvamo u večernjim satima, rasveta je dragoceni detalj, kako na elementima tako i u elementima. Moderne tehnologije i inovativni dizajneri omogućili su nam ugradna svetleća tela i LED trake postavljene u svim ormarićima, donjim, gornjim i visokim plakarima. Najrasprostranjenije rešenje je kontinuirana svetleća LED traka ispod gornjih elemenata koja baca svetlost na radnu površinu i čini prostor funkcionalnim za rad u bilo koje doba dana i noći.

LED je pre svega najekonomičniji način osvetljenja, a nakon toga i estetski podesan za moderni minimalistički dizajn kuhinjskog nameštaja. Trake sa LED diodama smeštene u cev i tako zaštićene od prljanja i kondenzacije, moguće je ugraditi površinski ili utisnuti u usek elemenata pa izvor svetlosti načiniti nevidljivim, što doprinosi lepšem ambijentu u kuhinji.

Kod unutrašnjosti gornjih elemenata postoje opcije osvetljenog dna koje je stakleno pa se svetlost širi na dole i na gore tj. unutar samog elementa. Takođe moguće je izabrati aluminijumske nosače staklenih polica u gornjim elementima pa dobiti prosvetljene police koje osvetljavaju čitav jedan viseći element. Ako su još i vrata tog elementa staklena, efekat moze biti višestruko lepši i originalniji.

U donjim elementima najbolje je postaviti svetlo koje se aktivira na potez prilikom otvaranja vrata elementa ili fioke. Tako se ima bolji pregled sadržaja svakog pregratka i nezavisno da li je sama prostorija osvetljena, lako je vidljiv svaki sud u elementu, pa i najmanji deo escajga.

Poseban trend je osvetljena zidna obloga za prostor između radne površine i gornjih elemenata. Najčesće se instalira iza stakla koje može biti dekor ili jednobojno, a funkcija osvetljavanja je više nego zadovoljena.

Svetlost se razlikuje po jačini, temperaturi i boji, a preporuka iz ARAN-a je odabrati što prirodniju nijansu dnevne svetlosti od oko 4000 Kelvina u jačini srazmernoj površini koju treba obasjati.

Ne treba štedeti na osvetljenju jer je to bitan faktor u svakodnevnom radu u kuhinji i mnogo doprinosi dobrom raspoloženju svih koji u njoj borave.